Science Café Zeist

Lezing van 9 november

 

Geneesmiddelen onbetaalbaar?

Dure geneesmiddelen en dure behandelingen tot wel 100.000 euro per kuur zijn een probleem voor de geneesmiddelontwikkeling.

Farmaceutische bedrijven zien dalende rendementen, het aantal bedrijven neemt af en innovatie loopt terug. Op middellange termijn zullen de prijzen van geneesmiddelen blijven oplopen; het basisprobleem is het monopolie van de farmaceutische industrie. Dat monopolie kan alleen worden geslecht door een geneesmiddelenontwikkeling en distributie die onafhankelijk is van de industrie. Dit kan worden bereikt door bereiding van geneesmiddelen in de ziekenhuisapotheek. Technologische ontwikkelingen zullen het mogelijk maken ook de meest complexe medicijnen in de apotheek van een ziekenhuis te maken, en tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de farmaceutische industrie vraagt.

 

 Huub Schellekens (1949) is hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht.
Oorspronkelijk is hij opgeleid als arts, en heeft zich vooral toegelegd op onderzoek op gebied van de medische biotechnologie.

Schellekens is kritisch over de farma-industrie, die te hoge prijzen zou vragen voor middelen die te weinig baat bieden.

 

 

Muziek

Frans Franssen, geboren in 1956 te Epen (L) behaalde in 1982 aan het Maastrichts conservatorium het diploma dwarsfluit -Akte B. Hij studeerde bi j Jo Hagen. Hij speelde in diverse kamermuziekensembles.
Sinds 1982 is hij als dwarsfluitdocent verbonden aan de muziekscholen in  Zeist en Bunnik. In 2005 werd hij in Bunnik benoemd als coördinator van de muziekschool aldaar. Naast het lesgeven aan kinderen en volwassenen is hij oprichter en leider van het fluitensemble voor volwassen leerlingen van de Zeister Muziekschool.
Samen met zijn vrouw, orthopedagoge Gemmy Cornetz, runt hij een particulier kinderdagverblijf in De Meern. Frans woont in Bunnik en heeft 2 volwassen zonen. 

 

 

 

 

   

 

Volgende lezing:

December:  geen lezing